• Reacties: 0
 • 14 January 2013 23:31
 • in Horsemanship
 • door Monique
 • Bezoeken: 5769
 • Laatst bewerkt: 8-04-2014
 • (Huidige waardering 0.0/5 Sterren) Totaal aantal Stemmen: 0

Emotionele behendigheid, energy up - energy down

0 0
Wat kan het leven toch raar lopen. Zoals jullie hebben kunnen lezen in de vorige HorseSensibility, heb ik vorige week tijdens een workshop veel oude emotionele, mentale en energetische ballast los gelaten en ervaar ik dat ik een stuk lichter door het leven ga. Ik voel me, sinds ik mijn Ware Zelf werkelijk op alle niveaus geaccepteerd en omarmd heb, tevreden en gelukkig met alles wat IS in mijn leven. Ik kom langzamerhand tot de ontdekking dat alles waar ik in het leven naar op zoek was, of dacht te zijn, helemaal niet belangrijk is, maar dat alles wat al IS, gewoon goed is zoals het is. En dat in essentie, ik op zoek was naar: mezelf. De liefde en acceptatie die ik nu voor mezelf heb, wow, dat is zoveel belangrijker dan ik me kon beseffen, ik kan het ook bijna niet in woorden vatten. Het voelt als thuiskomen, in mezelf dus. 
En het voelt dat ik hier vanuit dan ook alles veel beter aankan. Mijn emotionele 'behendigheid' is enorm vergroot. Door bewust steeds weer die verbinding op te zoeken met mijn ware zelf, merk ik dat ik ook emotioneel en mentaal veel meer kan handelen. Zo had ik vandaag opeens een drukke dag. Er gebeurde van alles tegelijk en letterlijk binnen 1 dag, ziet mijn leven er ineens weer heel anders uit en moet er van alles geregeld worden. Ik heb een nieuw huisje toegewezen gekregen en geaccepteerd. Ik kan er waarschijnlijk op zeer korte termijn al in. En na afloop van zwemles, bleek dat mijn dochtertje aanstaande zaterdag onverwacht mag afzwemmen voor haar A diploma. Voorheen kon ik dan ineens enorm in de stress schieten, als een kip zonder kop met allerlei klusjes en plannen aan de slag gaan, om vervolgens door de bomen het bos niet meer te zien, het zo snel mogelijk af te maken om maar van de stress af te zijn, om vervolgens compleet in te storten en weken nergens meer toe in staat te zijn. Nu merk ik dat ik het al anders aanpak: ik zie al die dingen die op mijn pad komen voor me en kan heel kalm blijven. Ik heb ontdekt dat ik als vanzelf een een 'horse sensible'- benadering aan het toepassen ben, een benadering die ik ook gebruik in de samenwerking met mijn paarden: bewust contact maken met wat er op dit moment IS, focussen op wat er nodig is in deze situatie om goed in contact te blijven, dan zodra het contact stabiel is, even tijd nemen om er oordeelloos mee te ZIJN en te zakken in de rust, de leegte, waardoor vanzelf duidelijk wordt wat 'het volgende' is dat er gebeuren mag/moet. Het oordeelloos ermee zijn creëert voor mij die 'ruimte van de mogelijkheden' vanuit mijn Ware Zelf die daarmee dan volledig in verbinding is. Vanuit die positie kan je alles goed volgen en emotioneel goed aan, hoe hoog de energie op dat moment ook is. 
Op diezelfde manier werk ik dus ook met mijn paarden. Vorige week was zo'n moment met mijn twee paarden waarin ik die benadering heb toegepast en die dus in principe diezelfde dynamiek in zich heeft die ik nu ervaar in mijn eigen dagelijkse dingen die op mijn pad komen:
Ashley en Amigo wilden heel graag in de bak komen om even contact te maken. Ze waren qua energie redelijk 'fris' en een beetje gespannen en niet helemaal gefocust, maar wel nieuwsgierig. En door die nieuwsgierigheid kon ik hun aandacht goed naar me toe trekken. Omdat het contact zo goed was, voelde ik in mijn lijf wat er was: ik voelde wat zwaarte in mezelf, maar juist lichtheid en speelsheid in hun energievelden. En dus maakte ik contact met die energie, bracht mezelf daardoor in een staat van plezier, en Yes, daar ging ie: de energie bruiste en met een klein gebaar kreeg ik ze in volle beweging, volle galop, joehoe!!! Wat een Fun hadden wij! Maar er was ook nog iets anders. Door de energy up begonnen ze ook een beetje in hun vluchtmodus te komen. Ik realiseerde dat dit voor hun ook spannend is, fun, maar ook spannend, want energy up, dat gebeurt in wild bijna alleen als ze moeten vluchten. Om ze dan niet compleet in hun vluchtmodus te laten schieten, moest ik dus goed gefocust en in contact blijven met ze en met wat zich hier emotioneel afspeelde, waardoor ik opmerkte dat ik nu de energie omlaag moest brengen om het contact met ze niet te verliezen en te zorgen dat hun aandacht wel bij mij bleef, we zijn hier tenslotte samen met iets bezig en het laatste wat ik wil dat ze bang zouden worden voor energy up, wat zo fun kan zijn. Dus, energy down, weer de intentie voelen dat het om het contact gaat en jawel, daar kwamen ze weer, direct naar me toe, en weer helemaal relaxed. De verbinding en de aandacht erbij houden en dan weer even stil zijn samen. Heel kort, want daarna gaan we weer! Joehoe...! Door zo up en down te gaan met de energie, worden zij steeds meer emotioneel flexibel, behendig. Ze leren dat als de energie omhoog gaat, dat ze slechts hun aandacht bij mij hoeven houden, niet 'in' de emotie of vluchtmodus hoeven te schieten, maar mij als rustpunt mogen en kunnen opzoeken als het moeilijk wordt. En dat maakt ze steeds zelfverzekerder en maakt dat ze veel emotie, energie, steeds beter aankunnen. Tevens worden ze dan nog uitgebreid beloond door mij omdat ik zo dankbaar ben op dat moment dat ze ervoor kiezen in contact te blijven, mij op te zoeken en weer naar me toe te komen in de ontspanning en rust. En die beloning maakt dan weer dat ze geprogrammeerd worden dat energy up-energy down iets is wat uiteindelijk fun en comfortabel kan zijn. 
En zo doe ik dat dus nu in het dagelijks leven in contact met mijn Ware Zelf. Dan kan ik alles veel beter aan, of de energy nou up is of down....
Emotionele behendigheid, energy up - energy down
Deel:  
 • Twitter
 • del.icio.us
 • Digg
 • Facebook
 • Technorati
 • Reddit
 • Yahoo Buzz
 • StumbleUpon

Nog geen reacties...

Laat een antwoord achter

Naam: Required Field.
E-mail: Required Field. Niet Zichtbaar
Website:
Captcha Code: Required Field.
Reactie: Required Field.