• Reacties: 0
 • 18 September 2013 20:43
 • in Paardencoaching
 • door Monique
 • Bezoeken: 3187
 • Laatst bewerkt: 5-04-2014
 • (Huidige waardering 0.0/5 Sterren) Totaal aantal Stemmen: 0

Leven in het NU

0 0
Je kent het wel. Mensen die zeggen: Je moet meer leven in het NU.
Ergens, diep van binnen  WEET jij dit ook wel. Maar hoe doe je dat dan?
Waar begin je? En wat houd dat nou eigenlijk in?

Laten we eens bij het begin beginnen. Wat is leven in het NU?
In het Nu leven betekent dat je aanwezig bent, gewaar bent van alles wat in en om je heen aanwezig is met al je zintuigen en bewustzijn. Je bent je bewust van je lichaam, van de sensaties in je lichaam, van je lichaam in contact met de aarde, dat wil zeggen dat je helemaal alles kan voelen en opmerken wat er in je lichaam gaande is. Tegelijkertijd heb je contact met je directe omgeving. De bomen, het gras, de bloemen en planten, het ruisen van de wind, de temperatuur, het hondje dat daar aan de overkant van de straat loopt met zijn baasje, de auto's die voorbij komen. Kortom, al je zintuigen staan volledig open en merken alle geluiden, beelden, en gevoelens van zichzelf en de omgeving op. Dit wil niet zeggen dat je alles in je opneemt of gefocust moet zijn op dit alles. Je merkt het op in een perifere toestand, met zachte ogen. Dat wil zeggen dat je je gewaar bent van al deze aanwezigheden, zonder dat je er direct iets mee hoeft. Je hoeft het niet allemaal van jou te maken en je hoeft er ook niet bang voor te zijn, het is er gewoon, je merkt het op en daarmee wandel je bewust en aanwezig in deze wereld.
 
Echter, veel in onze directe omgeving triggert ons en dat triggeren zorgt ervoor dat we overprikkeld raken als we niet werkelijk aanwezig kunnen blijven en congruent zijn (congruent zijn komt neer op eerlijk naar onszelf zijn over wat de energie van de situatie of iemand met ons doet). En dat gebeurt vooral als we emotioneel geraakt worden door wat er in een bepaald moment in onze aanwezigheid gebeurt. Juist op zo'n moment is pure alertheid, aanwezigheid en gewaar worden van groot belang. Maar wat wij mensen vaak doen in zo'n situatie is juist het tegenovergestelde. Een dergelijke gebeurtenis voelt vaak zo heftig, zo pijnlijk, dat willen we niet voelen en dan wordt ons beschermingsmechanisme in gereedheid gebracht. We hebben dan, even heel simpel gesteld , 3 opties: vluchten, vechten of bevriezen. En dat mechanisme zorgt heel vaak voor dissociatie (eruit gaan, weg uit het lichaam) of terugtrekken (intern gaan, vast IN je lichaam). Echter, een fractie voordat dat mechanisme intreed, is er een moment van keuze. En dat moment opmerken vergt pure aanwezigheid en blijft voor de meesten van ons nog altijd onbewust. Zodoende is de keuze al gemaakt voordat je er erg in hebt. Echter, je kunt jezelf 'trainen' om dat moment op te merken en die keuze bewust te volgen. De keuze zit hem niet in wel of niet vluchten of vechten, de keuze zit hem in HOE je dat zal gaan doen. Doe ik dat bewust en beheerst en dus met aandacht en aanwezigheid, of reageer ik puur instinctief en merk niet eens meer op wat ik doe, wat vaak tot gevolg heeft dat mensen achteraf zeggen: ik weet niet wat en hoe ik het deed, ik deed het gewoon en kan me niet meer herinneren hoe, wat en waarom ik het deed. Op zo'n moment kán (hoeft niet perse) er trauma optreden en in dat geval komen we vast te zitten in een incomplete cyclus van pijnlijke emoties en gedachtepatronen die zich vastzetten in ons systeem, mede omdat we niet begrijpen hoe we hier nou eigenlijk terecht zijn gekomen.

Het gewaar worden van onze omgeving lukt de meesten van ons vaak nog wel op de momenten dat we ons bewust worden dat we eigenlijk meer van het leven zouden willen  genieten. Die momenten zijn veelal de aanzet tot een vakantie, leuk uitje of weekendje weg. Maar het gewaar worden van gedachten en emoties is iets wat voor de meeste mensen toch echt nog wel erg moeilijk is, en dat is niet zo gek. We hebben gedachten, gevoelens en emoties vaak gelabeld als goed of slecht en als we gewaar zouden worden van dat alles, worden we geconfronteerd met de naakte waarheid over onszelf. We zijn bang voor onze ware gevoelens en gedachten. Maar is die angst wel zo terecht? 
Volgens mij niet. Het is na vele jaren van ontwikkeling in 'aanwezig zijn in het nu' mijn persoonlijke ervaring dat de waarheid eigenlijk altijd veel milder is dan wat we ons ervan hebben voorgesteld. 
Vooral als je meer inzicht hebt in hoe wij als mens energetisch eigenlijk 'in elkaar zitten', wordt alles al veel minder heftig en kun je uit het drama van het verhaal blijven. Laat daarom het volgende eens goed tot je doordringen:
Als je het gewaar bent, ofwel je kunt er bewust aanwezig mee zijn, dan kan je het dus aanschouwen.  Iets aanschouwen/observeren, kan je alleen doen vanaf een positie die los staat van datgene dat je aanschouwt, nietwaar? Dus als je het kan aanschouwen, kan je het niet ZIJN, toch? 
Besef dan ook dat, als jij als bewustzijn, vanuit jeZelf je gedachten, overtuigingen, gevoelens en emoties kan aanschouwen, en ja dat kan iedereen (!) dan kun je toch onmogelijk je gedachten en emoties ZIJN? Dan moet het toch zo zijn dan iets of iemand anders dan je persoonlijkheid zich gewaar is en dus dat we meer zijn dan onze persoonlijkheid? Voor mij was juist dat besef een enorme opluchting!

Dus dat iets of iemand anders, dat is eigenlijk ons Ware Zelf. Ook wel BewustZijn, Godzijn, Hoger zelf, Authentiek Zelf of ziel genoemd. Maar welke naam je er ook aan wil geven, merk maar eens op: het laat zich niet werkelijk kennen en zeker niet labelen, niet in een hokje stoppen, kortom, niet definiëren. 
Gelukkig maar, want dat mysterie is nou precies wat ons leven zo boeiend maakt, vind ik. 

Ontdekken Wie je werkelijk bent is een levenslange reis die je ieder moment van het leven weer in verwondering kan brengen als je je ervoor open stelt. Stel je eens open voor de geweldige mogelijkheid dat jij, die hier uitgedrukt in je huidige vorm als mens op aarde rondwandelt, wel eens meer zou kunnen zijn dan slechts die persoonlijkheid met persoonlijke eigenschappen, gedachten, overtuigingen en gevoelens. Geef je eens over aan dat idee en ga met een open blik op onderzoek uit. Je zal ontdekken dat het je ruimte bied voor meer mogelijkheden en verwondering als jij le losmaakt van je identificatie met deze vorm, deze persoonlijkheid. Want dat is waar het bij de meesten van ons mis gaat. Wij hebben ons geïndentificeerd met ons denken,  onze overtuigingen, ons lichaam, onze gevoelens en emoties, kortom, ons Ego heeft ons in de greep en ons BewustZijn, ons Ware Zelf, raakt steeds verder op de achtergrond naarmate we meer en meer blijven geloven in het fabeltje dat dit is wie we zijn, als mens, als mensheid. En vanuit ego bekeken zullen we nooit goed genoeg zijn, moet het altijd beter, groter, hoger, meer. Laten we collectief stoppen met hierin te geloven en beginnen met leven!

Het is mijn overtuiging, of eigenlijk meer een innerlijk vertrouwen, dat als een ieder als individu de bewuste keuze maakt om bewust in het NU te leven, we dat uiteindelijk juist niet alleen voor ons zelf doen, maar voor de hele mensheid. Voor iedereen en alles hier op aarde. Want we zijn allen één! Allen gelijkwaardig.

Dus doe jezelf, mij en de rest van de wereld een plezier:
Leef je leven vanaf NU altijd bewust in het NU!
Namasté,
Monique


Wil jij ook leren in het NU te leven, je bewustzijn te vergroten en je ware potentieel in dit leven te (her)activeren? 
Wil je dat in samenwerking met een paard doen?

En zou jij ook graag de Mind Body Methode van Kathy Pike, zoals beschreven in haar boek "Hope..", willen ervaren? 

Kijk dan op onze website, www.horsesense.eu, en meld je aan voor één van onze introductieclinics of workshops of mail me met jouw individuele vraag om te ontdekken wat de mogelijkheden zijn voor jou.  
De paarden en ik zien er naar uit JOU te ontmoeten!
Deel:  
 • Twitter
 • del.icio.us
 • Digg
 • Facebook
 • Technorati
 • Reddit
 • Yahoo Buzz
 • StumbleUpon

Nog geen reacties...

Laat een antwoord achter

Naam: Required Field.
E-mail: Required Field. Niet Zichtbaar
Website:
Captcha Code: Required Field.
Reactie: Required Field.